02 november 2006

Längtar ni efter FedEx Cup?

PGA-tourens kommissionär, Tim Finchem, säger att "spelare och fansen längtar alla efter nästa års FedEx Cup".

F-n tro't. Jag har själv, trots idoga försök, inte lyckats uppbåda någon entusiasm, kanske för att det är krångligare än man kan tro att sätta sig in i hur det fungerar.

Tanken är att året ska vara uppdelat i tre "säsonger" med den vanliga säsongen från januari till augusti, följt av playoff-säsongen och slutligen en höstserie från september till silly season-inledningen.

Under den vanliga säsongen kan spelarna tjäna poäng, med fler dylika för de stora tävlingarna och färre för de mindre tävlingarna. Såklart. Runt 25 000 poäng per tävling handlar det om och dessa poäng avgör sedan seedningen för playoff-säsongen.

Playoff-tävlingar
20-26/8 Barclays Classic, NY
27/8-3/9 Deutsche Bank Championship, Boston
3-9/9 BMW Championship, Chicago
10-16/9 Tour Championship, Atlanta

PGA-tourens playoff består av fyra tävlingar. I dessa får spelarna börja med poäng enligt seedningen - där ettan får 100 000 poäng och den 144:e rankade spelaren 84 700. Ingen större skillnad alltså och det är alltså inte alls avgjort vem som ska bli årets spelare - med 50 000 poäng att spela om i var och en av de fyra tävlingarna.

Efter varje playoff-tävling elimineras ett antal spelare matematiskt från listan över de som får spela Tour Championship där det som vanligt bara blir de 30 bästa som får spela. Här får ettan 10 300 poäng och det bör teoretiskt sett vara spännande in i det sista nästa år. Förutsatt att spelarna anammar systemet och de stora stjärnorna verkligen ställer upp - vilket sannolikt blir fallet med den tidigarelagda "avslutningen."

Det som talar emot detta är att spelarna får kämpa med planeringen av sitt schema och hur det än blir kommer att sitta med en, för spelare som Woods, lång svit av tävlingar på slutet, med en WGC-tävling, PGA Championship och de fyra playoff-tävlingarna på sju veckor.


Blir sex "måste"-tävlingar på sju veckor för mycket? Visserligen får vinnaren 10 miljoner dollar, men det räcker väl knappt till Elins hushållskassa hemma hos familjen Woods - och behöver han pengar får han väl 10 miljoner dollar för att dricka ett känt ölmärke i TV.

För spelarna som inte får spela playoff-tävlingarna blir det i stället, tycks det, en månads ledighet innan höstserien inleds. Om denna finns inte mycket information, men enligt uppgift ska denna vara mellan slutet av september och början på november, och avgöra vilka som får behålla tourkortet inför 2008.

Problemet för tävlingarna under höstserien blir att locka sponsorer till vad som i praktiken blir andra klassens tävlingar, med liten eller ingen chans att locka till sig de stora spelarna. Om jag själv satt med ett antal miljoner att lägga på sponsring skulle jag välja en tävling där en av stjärnorna kunde ge lite extra uppmärksamhet - om jag ville spara pengar, men ändå göra en insats hade en Nationwide-tävling, eller varför inte en Europatourtävling, kanske varit ett mer prisvärt alternativ.

Nåväl, den som lever får se. En sak är ändå säker inför 2007 och den revolution som PGA-touren tänkt sig. Världens bästa spelare heter Tiger Woods. Pengar, poäng, score - whatever - Tiger är Tiger och lyssnar man bland spelarna är det inget snack om saken. Han är världens bästa spelare och kommer så att förbli under lång tid framöver.

Länkar
PGATOUR.com
FedEx Cup Fan Guide (PDF)
Spelschema 2007
Diskutera på forum.golf.se

Inga kommentarer: